Sposób przygotowania

Starannie umyte i osuszone w suszarce do sałaty listki bazylii, kolendry i mięty wkładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksuję. Następnie dodaję tarty parmezan, sól i oliwę, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.

Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzam zachowując 1-2 łyżki wody, w której się gotował. Makaron przekładam do garnka, dodaję 2-3 łyżki miętowo - bazyliowego pesto i delikatnie mieszam. W razie potrzeby dodaję łyżkę lub dwie wody, w której gotował się makaron. Makaron rozkładam na talerze i posypuję uprażonymi orzeszkami.

Jeśli zostanie mi pesto, to przekładam je do słoiczka, powierzchnię zalewam łyżką oliwy z oliwek. Szczelnie zamknięty słoiczek przechowuję w lodówce do 2 tygodni.

Spróbuj również

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    fajny przepis
  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    zapowiada się bardzo aromatycznie :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    joanna77

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    apetyczne danie
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smacznie wygląda
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    pewnie by mi smakowało:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    bardzo takie lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    ciekawe przepis..takiego pesto jeszcze nie jadlam..
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    super:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Polecam.
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    takiego jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    W smaku dominuje bazylia, a mięta jest tylko delikatnie wyczuwalna, ale fajnie odmienia smak klasycznego pesto.
  • 3
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ta mięta mnie ciekawi
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Mięta nie jest dominującym smakiem, a jedynie ciekawie go "podkręca". Moim zdaniem warto wypróbować.
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    lubię takie makarony:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    bardzo lubię makaron z pesto muszę wypróbować Twój pomysł na pesto z dodatkiem mięty
  • 2
    original
    Opublikowano

    Granita

    wygląda super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne danie ,lubimy takie !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !