Sposób przygotowania

Ciasto: 3 jajka umyj, oddziel żółtka od białek. mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło, 15 dag cukru, 2 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość zagnieć. Formę wysmaruj tłuszczem, na spodzie ułóż 2/3 ciasta. Piecz 10 min. w temp. 180 stopni. 1/3 ciasta włóż do lodówki.
Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 10 min. Gdy ostygnie odcedź, zmiel. Margarynę roztop w dużym garnku, wsyp oba rodzaje cukru, zmielony mak, miód i 3 żółtka. Wymieszaj i podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Dodaj aromat migdałowy.
Podpieczony spód posmaruj konfiturą, wyłóż na wierzch masę makową. 5 białek ubij na sztywną pianę ze szklanką cukru pudru i wyłóż je na masę makową. Ciasto z lodówki zetrzyj na tarce wprost na ubitą pianę. Piecz 45 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !