Sposób przygotowania

Na patelni rozpuszczam smalec. Na gorący tłuszcz wrzucam kurki i przesmażam na małym ogniu. Po kilku minutach dodaję ząbek czosnku przekrojony po połowie, zalewam bulionem i smażę do momentu, aż cały wyparuje. Śmietanę mieszam z gałką. Gdy na patelni pozostaną same kurki bez wody wlewam śmietanę i całość mieszam. Uważam, aby nie zważyć śmietany. Sos jest gotowy do polania mięsa, placków ziemniaczanych lub innej potrawy. Ma wyraźny smak gałki muszkatołowej, także jak ktoś nie preferuje takiego smaku można zmniejszyć ilość gałki.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    patusia

    Pycha taki sosik :)
  • 3
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    bardzo lubie posmak gałki muszkatałowej, a do tego z kurkami, bomba!
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    a ja ciekawa jestem jak smakuje i dlatego chętnie wypróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Oj, kurki, moje kurki- w każdej postaci i o każdej porze poproszę :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    smaczny sos
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Marlena/Kinia

    ale pyszności!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 1
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    Z chęcią bym posmakowała takiego sosu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !