Sposób przygotowania

Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek w kopczyku, wbić jaja, zagnieść, osolić; w miare potrzeby dolewać po trochu wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odkrawać z niego niewielkie kawałki i podsypując mąką wałkować je na cienkie placki (ok. 2mm grubości). Placki przekładać na czysta ściereczkę do podsuszenia. Przesuszone pokroić w 10 cm paski, układać jeden na drugim i kroić w dowolnej szerokości makaron.

Zagotować 3 litry lekko słonej wody, wrzucić makaron, gotować do miękkości. odcedzić i polać zimną wodą.

Przygotować beszamel; w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, kiedy zasmażka się spieni i zbieleje, wlać mleko i gotować do momentu, aż beszamel lekko zgęstnieje. doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać żółtym serem. Zapiekać, poki ser się nie zarumieni.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Maryś1

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !