Sposób przygotowania

Z dojrzałych, dokładnie umytych i osuszonych owoców czarnej porzeczki usuwam ogonki i szypułki. Owoce wkładam do słoja i zalewam je wódką, szczelnie zamykam i trzymam przez 2 miesiące na nasłonecznionym parapecie.

Po tym czasie nalewkę zlewam i filtruję. Z cukru i wody gotuję syrop i jeszcze ciepły wlewam do przefiltrowanej nalewki, mieszam. Zostawiam w temperaturze pokojowej, ale nie na słońcu, przez 7 dni. Po upływie tygodnia nalewkę jeszcze raz filtruję i rozlewam do butelek, które szczelnie zakręcam.

Butelki odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    świetna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Dobra taka naleweczka:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    takiej naleweczki jeszcze nie piłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    z czarnej porzeczki to moim zdaniem jedna z najlepszych
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    naleweczki są pyszne!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszna ta nalewka !
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    nie zrobiłam w tym roku ,szkoda.........
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    najgorzej to wytrzymać te 6 m-cy,,,
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Tak, bardzo trudno wytrzymać, ale warto.
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Anemonku, mój kwiatuszku, dzisiaj pusto w moim brzuszku..... więc poproszę naleweczki ,bo jest pyszna z twej porzeczki!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Misia53, zapraszam na naleweczkę, ale nie na pusty brzuszek.
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    ....no to wrzucę ,by coś było , by mnie tak nie zamroczyło ....hihi...
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Świetne te komentarze Misi:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Misia jest rewelacyjna, aż chce się czytać Jej komentarze i wstawiać kolejne przepisy licząc na kolejny celny, dowcipny i rymowany komentarz.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Misiu właśnie o to mi chodziło, bo o zamroczenie nie jest trudno, zwłaszcza jak się przesadzi z ilością. Nalewki są bardzo zwodnicze, bo pije się bardzo przyjemnie, ale często są mocne i uderzają do głowy.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja w tym roku nawet porzeczki czarnej na oczy niewidziałam niestety
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    U mnie były, ale bardzo mało.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetna naleweczka
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    musi być znakomita:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Granita

    świetny i przydatny;)przepis;do przetestowania w przyszłym roku

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !