Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto maślane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 30% 250 ml
cukier 1 szk
cukier waniliowy 2 op
skórka otarta z 1 cytryny
mąka 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 1/2 kostki
mleko 4 łyżki
płatki migdałowe 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto maślane

Śmietanę, połowę cukru, jeden cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny utrzeć na puszystą masę.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Zagotować mleko z masłem, resztą cukru i cukrem waniliowym, zdjąć z ognia i dodać płatki migdałowe.
Masę rozsmarować na podpieczonym cieście i piec jeszcze 10-15 minut w tej samej temperaturze.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak