Sposób przygotowania

Filety z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety doprawić pieprzem cytrynowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Warzywa umyć, obrać i wypłukać. Bulion zagotować, dodać warzywa, ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy i gotować. Gdy jarzyny będą jeszcze lekko twarde włożyć przygotowane wcześniej filety i gotować na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
Delikatnie wyjąć rybę, a wywar przecedzić przez gęste sitko.

Marchewkę pokroić na talarki i rozłożyć po kilka na dnie miseczek. Udekorować gałązkami koperku, na to rozłożyć kawałki ryby i plasterki marchewki.

Żelatynę namoczyć w odrobinie przestudzonego bulionu i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, a następnie zalać nim rybę. Gdy przestygnie wstawić do lodówki, by galareta dobrze stężała.

Podawać np. z cytryną, sosem chrzanowym, pieczywem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczna galaretka z dorsza
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    uwielbiam galarety rybne, zwłaszcza ze świeżym pieczywem
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    dawno nie jadładłam takiej pysznej galaretki;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    coś dla mnie,uwielbiam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Pyszne jedzonko:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dietetyczna rybka.
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię rybki w galarecie...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    rewelacyjnie przyrządzona rybka, bardzo lubię
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    lubię dorsza
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda wspaniale i zapewne tak samo smakuje
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    smaczne lekkie danie
  • 2
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    rewelacja!!!:)
  • 5
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję i polecam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pycha, dorsz to smaczna rybka
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Masz rację, moja ulubiona /jedna z wielu ulubionych/.
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ta potrawa jest wyśmienita.. w tym roku miałam dorsza w galarecie na Wigilię, bo za karpiem nie przepadam..
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    U nas na Wigilię karp musi być, choć ja też nie jestem wielką smakoszką karpia. Na Wigilii musi też być dorsz w galarecie, czyli podobnie jak u Ciebie.
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    świetnie zrobiona rybka
  • 1
    original
    Opublikowano

    junox

    bardzo pyszna przekąska:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    kapitalne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !