Sposób przygotowania

Grzyby mun przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja 15 minut moczyłam je w gorącej wodzie, odcedziłam, odcięłam pozostałości nóżek, po czym gotowałam przez 10 minut i znów odcedziłam), po czym pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki (mniej więcej 3-4 cm). Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę i przesmażyć aż do ścięcia się białka. Dodać marchew i grzyby mun, przesmażyć chwilę razem. Dodać makaron ryżowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i smażyć razem przez ok. 5-10 minut. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku. Papier ryżowy zamoczyć na chwilę w letniej wodzie tak, aby zmiękł (dosłownie przez 5 sekund), wyciągnąć go, po czym delikatnie rozłożyć na talerzu lub desce, uważając, aby go nie podrzeć. Przy jednym z brzegów nałożyć farsz, po czym zawinąć najpierw dół, a potem boki do środka i zwinąć dość ściśle w pakiecik, tak jak gołąbek. Postąpić tak z każdym płatem papieru ryżowego aż do wyłożenia całego farszu (mi wystarczyło na 12 sajgonek). Następnie wszystkie przygotowane sajgonki włożyć na chwilę do lodówki i schłodzić. Smażyć na głębokim oleju, na nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano, kładąc na olej złączeniem do dołu. Osączyć dokładnie z tłuszczu. Podawać z sosem słodkim lub słodko-kwaśnym.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    przyznam że nie jadłam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    lubie sajgonki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    lubie sajgonki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    jeszcze nie jadłem ale wierze że pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    myślę że smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    katarzynka455

    myślę że smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    mam już składniki, tylko zabrać się do ich zrobienia nie mogę
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !