Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: schab po chińsku wg Piotra Ogińskiego

5.0
(35)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

A na obiad? Oczywiście schab! Z kapustą i ziemniakami, ale po chińsku! Ciekawy przepis i nowa odsłona schabowego.

Składniki:

Stif fry:

ziemniaki typu BC 3 sztuki
kapusta pak choi 5-6 liści
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
imbir 3 cm
czosnek 3 ząbki
chili Prymat 2 łyżeczki
schab 400 gramów

Sos:

ocet ryżowy 50 mililitrów
cukier 2 łyżeczki
sos sojowy 50 mililitrów
sos ostrygowy 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 2 łyżeczki
cynamon 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: schab po chińsku wg Piotra Ogińskiego

Umyte ziemniaki kroimy na 5 części i smażymy przez 8 minut na oleju rozgrzanym do 160 stopni, by po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i smażyć jeszcze 5-7 minut. Kiedy ziemniaki się smażą, kroimy kapustę, oddzielamy białe części od liści po czym kroimy na 3-4 cm kawałki.

W miseczce mieszamy dokładnie składniki na sos, tak by cukier się rozpuścił, po czym odstawiamy go i przechodzimy do krojenia mięsa.

Schab kroimy w bardzo cienkie kawałki, tak jak na filmie. Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu nad patelnią, na której podsmażamy zieloną cebulkę oraz imbir przez około 1 minutę. Do jeszcze gorącego tłuszczu wkładamy białe końcówki kapusty, które blanszujemy ok. 1 minutę, po czym wyciągamy.

Do podsmażonego imbiru oraz cebulki dodajemy pokrojony schab, który smażymy 3 minut z każdej strony.

Do usmażonego mięsa dodajemy chili, mieszamy i dorzucamy kapustę, ziemniaki oraz sos, całość smażymy ok. 2 minuty minuty po czym dodajemy czosnek i smażymy kolejne 2 minuty.

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z ryżem. Smacznego! 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak