Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alberty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dkg
mąka ziemniaczana 6 dkg
masło 5 dkg
cukier 12 dkg
śmietana 1/8 litr
proszek spulchniający 1/3 paczka
masło do smarowania formy 2 dkg
wanilia 1 sztuka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Alberty

Jajo rozmącić ze śmietaną. Masło posiekać z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, dodać resztę składników, zagnieść ciasto (ciasto powinno być gęste). Zostawić przykryte w chłodnym miejscu. Wywałkować na grubość 1/3cm, nakłuć w wielu miejscach. Wycinać foremką alberty, ułożyć na posmarowanej blasze. Wstawić na nagrzanego piekarnika. Upiec na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzena06 10.02.2011 13:05
świetny przepis
anja3107 17.06.2010 14:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak