Sposób przygotowania

czereśnie drylujemy, a następnie odciskamy z nich sok. Sok mieszamy z wodą i cukrem, cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania (najlepiej przyrządzać to w garnku z szerokim dnem). Kiedy sok z cukrem się zagotuje wrzucamy owoce i bardzo często mieszając smażymy je na wolnym ogniu przez 30 minut - odstawiamy do wychłodzenia. Po 3-4 godzinach ponownie smażymy przez ok 10 minut - odstawiamy na całą noc. następnego dnia do konfitury dodajemy sok z całej cytryny (uważamy aby nie wpadły pestki) i smażymy jeszcze 20-25 minut. Gorącą konfiture przekladamy do słoików - pasteryzujemy 8 minut. konfitura ta różni się od dżemu tym, ze czereśnie są w całości i \'pływają\' w gęstym i słodkim syropie:)

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    dobra taka konfitura:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mariusz17

    fajnie, w sezonie na pewno spróbuję
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika58

    pyszniutka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !