Sposób przygotowania

Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy, dodaćjajko, żółtka i śmietanę, nożem wymieszać składniki ciasta a potem rękami tylko je zlepić i na 2 godziny odłożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Włożyć kawałki jabłek do naczynia, podlać kilkoma łyżkami wody i podgrzewać, mieszając do chwili aż owoce lekko zmiękną. Wystudzić je oprószyć cynamonem lub wymieszać z pokrojoną skórką pomarańczową. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i opruszonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka, posypać tartą bułką. Nakryć drugim plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do gorącego 200 stopni piekarnika i piec aż się zarumieni. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !