Sposób przygotowania

Miękką margarynę ucieramy z żółtkami jaj, cukrem i cukrem waniliowym. Ucieranie powinna trwać dotąd, aż cukier będzie niewyczuwalny. Następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ucieramy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy olej i miksujemy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze dodając szczyptę soli. Do masy dodajemy po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Jasną masę przekładamy do tortownicy, na wierz wykładamy ciemną masę. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Po wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladą. Aby przygotować polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej pół tabliczki czekolady. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Smakowicie się zapowiada.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zgadzam się z przedmówczynią - wygląda świetnie :-) a jakieś wielkości foremkę naszykować?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    piękne zdjęcie
  • 3
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    przepysznie się zapowiada... bo przepis muszę koniecznie wypróbować:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    artur7

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Pyza, ja użyłam tortownicy rozmiar 24, ale myślę, że spokojnie może być też 26, z tym, że ciasto może być wówczas niższe.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ciasto wygląda bosko !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    smacznie wygląda
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Wygląda pysznie, do kawki super.
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda przepysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !