Sposób przygotowania

Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, aż będą puszyste i wyraźnie powiększą swoja objętość, następnie odstawić w ciepłe miejsce np. do nagrzanego do 50*C piekarnika i wyłączonego, aby masa się podgrzała.

Gdy rozczyn będzie gotowy, wlać do niego ciepłe mleko i rozmieszać. Nie przestając mieszać, dodać ciepłą masę jajeczną. Miskę przykryć lniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.45 min./.

Gdy masa podwoi swoją objętość dodawać na zmianę po łyżce roztopionego, ciepłego tłuszczu i mąki. Dokładnie wyrobić, można mikserem, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski.

Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować formę, wysmarować ją masłem i obsypać mąką.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiać ręcznie, bardzo delikatnie podsypując mąką.

Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i nakryć lnianą ściereczką i odstawić do kolejnego wyrośnięcia.

Gdy ciasto podrośnie do ¾ wysokości formy, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 160*C i piec ok.35 minut do tzw. suchego patyczka.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Zapachniało świętami.
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Klasyka Wielkanocnych wypieków :)
  • 4
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    na święta - idealna:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Mniam...wyszła ci piękna ta baba
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    mysza666, dziękuję.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    ładniutka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    piękna i na pewno smaczna :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    pyszna babeczka, bardzo lubię to ciasto :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    nie ma jak dobra baba na święta, ta wygląda pięknie
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    babki na święta ,to rzecz święta!:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    ale baba co się zowie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    bardzo lubię drożdżowe babki a Twoja pięknie wyrosła
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    wszystkie babeczki jednak wyglądają imponująco:):)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    wyszła pięknie
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    piękna babeczka
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    mam pytanie: czy upieczona po Wielkanocy równie dobrze smakuje? ................................................................... to taki żarcik..............................................
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pewnie nie :) tylko jeszcze lepiej

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !