Sposób przygotowania

Wlać spirytus do słoja. Następnie wrzucić miętę, jak najwięcej aby zakryć całą zawartość słoja (najlepiej same listki, są bardziej aromatyczne). Słój odstawiamy na 10 dni i codziennie wstrząsamy. Po 10 dniach, powinniśmy uzyskać bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować do herbatek :)
Do dużego garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier, podgrzewając rozpuszczamy go. NIE WOLNO DOPUŚCIĆ TEGO SYROPU DO WRZENIA. Aby nie dopuścić do jego krystalizacji można dodać kilka kropli soku z cytryny. Następnie studzimy syrop.
Jak już będzie zimny wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy.
Likier można zabarwić barwnikiem spożywczym na intensywny zielony kolor.
Rozlewamy do mniejszych butelek i od razu możemy spożywać. Jednak polecam, odstawić likier na kilka dni aby spirytus \"przegryzł się\" z syropem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Wyśmienite
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wygląda jak płyn do naczyń :-)))
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aida

    dokładnie :) wygląda jak \"Ludwik\" ale zapewniam smakuje o wiele lepiej :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    A MI SIE TAM PODOBA:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    tatiana2

    Tak w sobotni wieczór, zamiast lampki wina, można skusić się na likierek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    ale kolorek wyszedł :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    mi też się podoba

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !