Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka,łyżeczce cukru i mąki. Gdy wyrosną,łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto o niezbyt ścisłej konsystencji. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość,wykładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na dwie równe części.Każdą połowkę znów na pół i tak aż powstanie 16 równych kawałków ciasta. Każdy kawałek rozwałkowujemy,smarujemy stopinym masłem,posypujemy cukrem i makiem.Zwijamy w roladkę i nacinamy nożem wzdłuż,po środku ,zostawiając 1/4 brzegu nie przeciętą.Końce ciasta przeplatamy pod spód i wyjmujemy przez nacięcie.
Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w temp.190 stopni około 20 minut

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    uwielbiam drożdżowe wypieki!
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Wspaniałe
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    bardzo fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !