Sposób przygotowania

Gotujemy makaron do czasu aldente. W międzyczasie przygotowujemy rozgrzana patelnię, wsypujemy uprzednio pokrojoną w kostkę kiełbasę (najlepiej podwawelską ok 1 pęto). Podsmażamy do zarumienienia. Nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem w celu obrania ze skóry. Kroimy pomidory w nieformalne ksztalty / usuwając przy tym twardy środek/ Kiedy mamy przygotowane dwa poprzednie dodatki, bierzemy ser brie, kroimy na plastry +/- 0,5 cm i odkrajamy białe boki. W tym czasie makaron powinien być gotowy do odcedzenia. Odlewamy wodę i wszystkie składniki, jeden po drugim wrzucamy do garnka z gorącym makaronem tj. podsmażoną w kostkę kiełbasę, obrane i pokrojone pomidory oraz ser brie w kawałkach. Szybko doprawiamy sporą ilością pieprzu, odrobiną soli i wyciśnietymi 5 ząbkami czosnku. Mieszamy drewnianą łyżką energicznie aż do momentu połączenia się wszystkich składników - głównie roztopienia sera brie i rozdrobnienia pomidorów.
Danie podajemy w miseczkach bulionowych.
Niestety danie nie jest już takie smaczne i wyraziste po wystygnięciu, tak więc lepiej zjeść wszystko od razu.
Co do przyprawiania czosnkiem i pieprzem - sporo czosnku daje wyrazistość dania a pieprzne danie podkreśla jego wyjatkowość. Z solą nie przesadzamy :)

Smacznego :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !