Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dukanowa szynka domowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 60 dkg
peklosól 7 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dukanowa szynka domowa

Mięso lekko rozbić tłuczkiem, natrzeć peklosolą, włożyć do szklanego lub glinianego naczynia. Naczynie przykryć folią spożywczą, zrobić w niej kilka niewielkich dziurek (aby mięso mogło oddychać). Odstawić do lodówki na 20 godzin. Dodać pieprz, żelatynę i wodę. Dokładnie wymieszać. Do szynkowaru włożyć woreczek, wypełnić go mięsem, zawiązać, zamknąć szynkowar i włożyć go na kolejne 10 godzin do lodówki. Na dnie dużego garnka umieścić ścierkę kuchenną, włożyć szynkowar, wlać wodę (tak, aby poziom wody był wyżej, niż mięsa, a niżej, niż zamknięcie szynkowaru). Włączyć minimalny ogień pod garnkiem i parzyć szynkę przez 2 godziny w temperaturze 75-80 stopni. Po tym czasie szynkowar schłodzić pod bieżącą wodą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć szynkę i delektować się smakiem delikatnej domowej wędliny :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pigila
pigila 08.05.2011 19:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak