Przepis i sposób przygotowania na: Kolacja: Kurczak balsamiczny na fasolce szparagowej z pomidorkami
1. Mięso umyj, osusz i pokrój na podłużne kawałki.
2. Przygotuj marynatę mieszając połowę oliwy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie natrzyj nią mięso i ostaw na kilka godzin do lodówki.
3. Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki i podgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.
4. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w cienkie paski.
5. Przygotuj glazurę balsamiczną: wymieszaj miód z octem, solą i drugą połową oliwy.
6. Na rozgrzanej patelni smaż mięso po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec dodaj połowę przygotowanej glazury, tak aby dokładnie pokryła mięso.
7. Na czystej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa i je podsmaż. Całość posyp sezamem, solą oraz pieprzem i smaż przez około 4 minuty cały czas mieszając, tak aby warzywa pozostały chrupkie.
8. Na patelnię z warzywami przelej drugą połowę glazury i dokładnie wymieszaj.
9. Gotowe mięso przełóż na talerz, a obok ułóż warzywa.
Materiały przygotowane we współpracy z dietetykami z aplikacji Peater.