Sposób przygotowania

Do sałatki używamy zielonych pomidorów ich ilość zależy od stanu posiadania.Należy zachować proporcje - 2 części pomidorów i 1 część cebuli - ja liczę na szklanki i tak:2 szklanki pomidorów pokrojonych w plasterki i 1 szklanka cebuli pokrojona w piórka.
Pomidory z cebulą mieszamy i w tym czasie gotujemy zalewę z podanych składników.
Proporcje zalewy należy zachować przy czy jej ilość też regulujemy ilością warzyw.
Na zagotowaną zalewę wrzucamy mieszankę pomidorów i cebuli - doprowadzamy do wrzenia a następnie przecedzamy przez durszlak do drugiego garnka.
Sałatkę wkładamy do słoików a zalewę powtórnie gotujemy i gorącą zalewamy sałatkę.Słoiki zakręcamy,stawiamy do góry dnem - nie pasteryzujemy tylko nakrywamy ciepłym kocykiem do wystudzenia.
Smacznego!

Komentarze

  • 5
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    dawno jadłam ale mi smakowała
  • 5
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    dodałam przepis na prośbę Kuklika:) może skorzysta?
  • 5
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    może i ja jak będzie sezon na pomidory ,u mnie na oknie już rosną
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    już dodaję do siebie bliżej jesieni wypróbuję Dziękuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    mmmm super :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Moja teściowa robi z czerwonych pomidorów, cebuli i ogórków. Muszę jej ten przepis podrzucić, to może skapnie mi kilka słoiczków, bo sama nie mam gdzie trzymać dużej ilości słoików niestety.
  • 5
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Mysza666 masz rację,wykorzystaj teściową - na pewno się opłaci:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    teresa18

    kiedyś jadłam tą sałatkę była pyszna, przepis zabieram, na jesień będzie jak znalazł
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Oj ja jej jakoś strasznie nie wykorzystuję, nie napraszam się, po prostu sama daje. Hmm może dba o żołądek swojego synka;)
  • 4
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dobra teżciowa nigdy nie jest zła - dopóki ma chęć pomagać :):):)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Danuta8

    fajny przepis,wypróbuję na pewno.
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Bardzo ją lubię:)
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Może w tym roku będą pomidory na dzialce.... ostatnio choroba atakuje ich i plamy czarne dostają....lubię sałatkę z zielonych pomidorów...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    owca441

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    warto zrobić
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Smakowitości tu wyczarowujesz :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Warto wypróbować, tylko do sezonu na pomidory tak daleko.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna152

    mnia,m
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    warto zrobić tą sałatkę ..
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jak masz pomidory to zrób bo jest bardzo smaczna.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    wiem moja mama taką robiła ...:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Super do obiadu
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    nigdy nie jadłam zielonych pomidorów
  • 2
    original
    Opublikowano

    Motorek

    Lubię tą sałatkę
  • 2
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Smaczna sałatka
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zielone pomidory to jest jakaś odmiana czy to zwykłe niedojrzałe pomidory?
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    To zwykłe pomidory,które nie zdążyły dojrzeć.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !