Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą .Wszystko lekko wymieszać . Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp 180 st . ok 45 minut. Wyjąć, wystudzić , przekroić na 2 placki.


1 kg. jabłek
4 żółtka
15 dag margaryny
30 dag mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
4 dag drożdży
3 łyżki śmietany 18 %
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
szczypta soli

Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem pudrem Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka szczyptę soli, śmietanę, rozrzedzone drożdże .Zarobić ciasto. Podzielić na dwie części .Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyłożyć blaszkę , rozprowadzić utarte na tarce o grubych oczkach jabłka, posypać cynamonem i bułką tartą. Przykryć drugą częścią ciasta .Upiec w temp 180 st do zrumienienia.

Masa:
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
kostka masła (25 dag)
cukier do smaku
Z mleka, cukru ,budyniu ugotować budyń . Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu


Przełożenie ciasta

Biszkopt orzechowy-połowa masy-ciasto jabłkowe-druga połowa masy-biszkopt orzechowy, wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posmarować masą budyniową i posypać kakao.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    pyszne
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    bardzo bobre
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    bardzo bobre
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !