Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wielkanocny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,5 szklanki
jajko 8
masło 20dag
budyń waniliowy 2 łyżki
aromat waniliowy
cytryna
rodzynki 10dag
skórka pomarańczowa
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wielkanocny

Zmielić 2 razy ser (ewentualnie kupić gotową masę sernikową). Rodzynki namoczyć razem ze skórką pomarańczową. Masło stopić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier,kilka kropel zapachu waniliowego i sok z połowy cytryny. Ucierając, dodawać powoli proszek budyniowy i po łyżce masy twarogowej.Na końcu wlać roztopione masło i osączone rodzynki ze skórką pomarańczową. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie połączyć ją z masą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową. Piec w 180stopniach ok 40-50 min na środkowej półce. Po upieczeniu zostawić sernik przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika by nie opadł. Wystudzony polać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Nina7 14.03.2011 09:52
Wygląda pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak