Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki orzechowo-karmelowe
- 25 dag masła
- 13 dag cukru
- 1 jajko
- 45 dag mąki
Przesianą mąkę mieszam z cukrem pudrem , dodaję masło w małych kawałeczkach i rozdrabniam nożem. Kiedy powstanie kaszka, dodaję jajko i wszystko energicznie zagniatam. Ciasto zawijam folią i odkładam do lodówki na 30 min, albo do zamrażalnika i wyjmuję w odpowiednim momencie ;) Góra 15 minut pracy!
Masa:
Orzeszki ziemne, nie solone 200 g.
Cukier 100 g.
Miód 2 łyżki
Śmietana 30% 100 g
karmelizujemy cukier następnie dodajemy miód, aby zachować „płynność” naszej masy i kolejno, śmietanę. Wszystko razem mieszamy i odparowujemy do gęstej zawiesiny. Wtedy dodajemy orzechy i mieszamy. Przekładamy do upieczonych babeczek; czekamy, aż się wszystko sklei i gotowe ;)