Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem i cukrem. Zaś jajko rozbić z 1 łyżką zimnej wody i dodać do mąki. Całość zagnieść tak aby powstało elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
3 banany obrać i rozgnieść widelcem i wymieszać z 1 łyżką cukru. I zostawić w spokoju można skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały.
W rondelku rozpuścić 6 łyżek masła, dodać likier amaretto, miód, 2 łyżki soku z cytryny, goździki, szczyptę gałki oraz imbir. Gotować ok. 5 minut. Wyjąć goździki. Następnie ostudzić i połączyć razem z wiórkami. Jajka ubić z cukrem i dodać do wiórek.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę do tarty razem z brzegami. Podpiec na jasnozłoty kolor. Następnie wyjąć i wyłożyć masę bananową a na to masę z wiórkami kokosowymi. Piec do zarumienienia góry.
Ostatniego banana podsmażyć na łyżce masła i szczypcie cynamonu na patelni. Po ostudzeniu wyłożyć banany na wierzch ciasta.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    tartę idzie zrobić w tortownicy czy trzeba mieć specjalną blachę?
  • 3
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    ja robię w formie na tartę ale można też spokojnie zrobić w tortownicy tylko wówczas nie należy wylepiać ciastem brzegów aż po samą górę no bo i ciasta nam nie starczy. :)
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    pysznie wygląda:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    ciekawy pomysl
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ekstra
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    ekstra
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna125

    smaczniutkie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    bananowo - pysznie!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !