Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki - szybkie i bardzo smaczne!
* maka pszenna, najlepiej tortowa - 2 szklanki + czubata lyzka,
* maslo - 50g,
* jajo - sredniej wielkosci,
* smietana slodka 30% - 4 lyzki,
* miód plyny - 1,5 lyzki,
* drozdze suszone - 1 lyzka,
* cynamon - 1/2 lyzeczki,
* przyprawa do piernika - lyzka,
* kakao gorzkie - lyzka,
* cukier
puder - 3/4 szklanki,
* soda - lyzeczka,
* sól - szczypta,
* papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE:
Make, drozdze, cukier (jezeli zamierzamy polozyc duzo lukru na ciasteczka, wystarczy uzyc 2/3 szklanki cukru pudru), kakao, sól, cynamon, przyprawe do piernika, sode i wymieszac razem w misce i wszystko dokladnie przesiac przez sito (wazne!). Maslo lekko podgrzac, dodac miód, znowu podgrzac i rozpuscic miód w masle, dobrze wymieszac do polaczenia sie skladników. Jajo dokladnie rozklócic i dodac do maki razem ze smietana i maslem. Wyrobic ciasto reka i utworzyc z niego kule. Podzielic kulke na pól i kazda z nich rozwalkowac na niezbyt cienko, na placek o grubosci ok 0,5 cm. Wykrawac wybrane ksztalty (jezeli zamierzamy powiesic je na choinke, robimy dziurke na nitke u nasady kazdego ciastka) i przelozyc na forme wyscielona papierem do pieczenia. Nie posypywalam blatu maka, raczej nie ma takiej potrzeby, ciasto dobrze sie rozwalkowuje. Wlozyc ciasteczka do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w 190 stopniach. Im dluzsze pieczenie, tym pierniczki sa bardziej wysuszone i tym samym twardsze. Po ostudzeniu polukrowac.