Sposób przygotowania

Mięso myjemy(karczek lub łopatka), osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i nacieramy pieprzem i majerankiem. Na dno niedużego naczynia żaroodpornego wsypujemy ok. 2 centymetrową warstwę soli.Wkładamy mięso i zasypujemy grubą warstwą soli. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do temp. 170 C, wstawiamy naczynie z mięsem i pieczemy ok 1,5 godziny. Wyjmujemy naczynie z piekarnika i widelcem ostrożnie rozłupujemy skorupę solną. Delikatnie by nie przeciąć skórki wyjmujemy pieczeń.
Kroimy w plastry, można podawać na zimno lub na gorąco.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !