Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec.
Oba rodzaje mąki przesiać razem. Do środka ziemniaczanego kopca wbić jaja, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używając do tego dużego noża. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyrobić jednolite ciasto.
Formować wałki i kroić skośnie w poprzek na równe kawałki. Gotować natychmiast w osolonej wodzie. Polać masłem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ana00

    pozwoliłam sobie na dodanie zdjęcia ;) Uwielbiam kopytka ;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !