Sposób przygotowania

Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej na patelnię. Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Zjadłabym coś takiego z chęcią
  • 0
    original
    Opublikowano

    EWI

    piękne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !