Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 3 litry
zakwas 1,5 szklanki
kiełbasa 3 sztuki
cebula 1
marchew 2
czosnek 1 ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1
ziele angielskie 2 ziarenka
pieprz
sól
Majeranek suszony Prymat 0.5 szklanki
ziemniaki 2
jajko ugotowane na twardo 2
mąka 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Bulion wlewamy do garnka i wstawiamy na ogień, podgrzewamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z cebulą. Odstawiamy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu. Do garnka dorzucamy: ziemniaki pokrojone w większą kostkę, ziele angielskie, listki laurowe, zmiażdżony czosnek i podsmażoną kiełbasę (jeżeli używamy białej parzonej, nie ma konieczności jej podsmażania). Wszystko ze sobą chwilę gotujemy. Na samym końcu wlewamy zakwas do żuru. Gotujemy ok. 30 minut. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, aby żur nabrał gęstej konsystencji. Dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze chwilkę. Jajka obieramy, kroimy na pół. Żurek rozlewamy na talerze, dodajemy połówki jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 24.03.2013 18:07
juz nie mogę się doczekać żurku u siebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak