Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowo- opieńkowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 18 proc 2 łyżki
cebula 1 szt
marchewka 1,5 szt
kostka rosołowa grzybowa 1 szt
wywar z kurczaka 2 litry
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieczarki 25 dag
grzyby leśne opieńki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowo- opieńkowa

Kroki postępowania

1
Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki
Krok 1 - Zupa pieczarkowo- opieńkowa foto
2
Opieńki oczyszczam, myje i gotuje 3 minuty w osolonej wodzie, następnie je odcedzam.
Krok 2 - Zupa pieczarkowo- opieńkowa foto
3
Na patelni rozpuszczam masło i wrzucam do niego pokrojoną w kostkę cebulę, po kilku minutach wsypuje pieczarki i opieńki, doprawiam solą i pieprzem.
Krok 3 - Zupa pieczarkowo- opieńkowa foto
4
Usmażone grzyby przekładam do garnka, wsypuje pokrojone w plasterki marchewki, dodaje kostkę rosołową grzybową, zalewam wszystko bulionem i gotuje na małym ogniu do momentu gdy marchewki będą miękkie, doprawiam do smaku, dodaje śmietanę. Zupę podajemy z ziemniakami lub makaronem.
Krok 4 - Zupa pieczarkowo- opieńkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 17.10.2014 13:54
pycha zupka,lubię też z samych opieńków
gosia561 01.10.2014 16:05
muszę spróbować z opieńkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak