Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z jajkiem i wędzonym twarogiem
Przepis na:
- zupę ogórkową
- sycące pierwsze danie
- zupę z dodatkiem jajka, twarogu i miodu
KROK 1. Na początku wszystkie warzywa przesmażamy na maśle, aby wydobyć ich smak i aromat. Najpierw szklimy pokrojoną cebulkę, a gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone (w plastry lub kostkę) marchewki oraz pietruszkę i smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty.
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziela angielskie oraz podsmażone warzywa i gotujemy wszystko przez 10 minut. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki i przesmażamy je na maśle. Następnie do garnka dolewamy wodę z ogórków kiszonych, dodajemy przesmażone ogórki, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekany koperek.
KROK 3. Zupę ściągamy z palnika, dodajemy zahartowaną gorącym bulionem śmietankę oraz chrzan i miód nektarowy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz wędzonym twarogiem.