Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z jajkiem i wędzonym twarogiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna, pożywa i aromatyczna zupa, która świetnie wspomaga proces przemiany materii. Dzisiaj mam dla Was mój sprawdzony przepis na ogórkową z dodatkiem chrzanu oraz miodu nektarowego. Całość dopełnia wędzony twaróg oraz jajko ugotowane na twardo.

Składniki:

SKŁADNIKI

bulion 1,5 litra
ogórki kiszone 3 sztuki
marchewki 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
cebula biała 1 sztuka
posiekany koperek 2 łyżki
masło 2 łyżki
śmietanka 18% 125 mililitrów
woda z ogórków 0,5 szklanki
chrzan tarty 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

PRZYPRAWY

Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz w młynku Prymat 4 szczypty

DODATKI

jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
twaróg wędzony 100 gramów

Porada

Do przygotowania zupy najlepszy będzie intensywny domowy bulion. Ja swoją przygotowałam na rosole z kury, ale w wersji wege świetnie sprawdzi się bulion warzywny.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z jajkiem i wędzonym twarogiem

Przepis na:

  • zupę ogórkową
  • sycące pierwsze danie
  • zupę z dodatkiem jajka, twarogu i miodu

KROK 1. Na początku wszystkie warzywa przesmażamy na maśle, aby wydobyć ich smak i aromat. Najpierw szklimy pokrojoną cebulkę, a gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone (w plastry lub kostkę) marchewki oraz pietruszkę i smażymy około 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy wszystko przez kolejne 3 minuty.

KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziela angielskie oraz podsmażone warzywa i gotujemy wszystko przez 10 minut. W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórki i przesmażamy je na maśle. Następnie do garnka dolewamy wodę z ogórków kiszonych, dodajemy przesmażone ogórki, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze 8-10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekany koperek.

KROK 3. Zupę ściągamy z palnika, dodajemy zahartowaną gorącym bulionem śmietankę oraz chrzan i miód nektarowy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz wędzonym twarogiem.

Zupa ogórkowa w takim wydaniu może być pożywnym obiadem dla całej rodziny. Ilość jajka i twarogu można zmienić wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak