Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis na prostą w przygotowaniu i pyszną zupę. Zupa kurkowa zachwyci każdego, nie tylko wielbicieli grzybów. Spróbuj przepisu.

Składniki:

Składniki na zupę

masło 2 łyżki
cebula 1 sztuka
kurki 350 gramów
marchewka 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
ziemniaki 350 gramów
bulion 1 litr
posiekany koperek 1 łyżka
posiekany szczypiorek 2 łyżki
śmietana 18% 150 gramów
kurkuma 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa

Przygotowanie zupy

1
W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut.
Krok 1 - Zupa kurkowa foto
2
Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość zagotować.
Krok 2 - Zupa kurkowa foto
3
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
4
Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak