Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z zielonego groszku z serem pleśniowym

5.0
(28)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatna, efektownie wyglądająca zupa krem z zielonego groszku. Jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw, ale po sezonie możecie ją także zrobić z groszku mrożonego. Dodatek nasion granatu wzbogaca smak o cierpkie nuty i jest ciekawym akcentem kolorystycznym.

 

 

 

 

 

Składniki:

Na zupę:

groszek świeży 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 2 sztuki
rosół z kury Kucharek 1,5 litra
ser pleśniowy 200 gramów
śmietanka 30% 200 mililitrów
masło 1 łyżka
pestki dyni 1/2 szklanki
masło klarowane 2 łyżki
nasiona granatu 1/2 szklanki
oliwa miętowa do smaku

Do smaku:

Kucharek SMAK WIOSNY
Pieprz biały mielony Prymat
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z zielonego groszku z serem pleśniowym

Obrać z łupin czosnek i cebulę. Pokroić w kostkę cebulę, ząbki czosnku w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć pestki dyni.

W dużym garnku na maśle smażyć przez chwilę cebulę, czosnek, groszek. Dodać pokrojone ziemniaki, wlać rosół i ugotować do miękkości warzywa.

Kiedy warzywa będą miękkie, całość zmiksować na jednolity krem dodając śmietanę i masło.

Krem doprawić do smaku, posypać serem pleśniowym, uprażonymi pestkami dyni.  Skropić oliwą miętową i udekorować owocami granatu.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak