Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z kukurydzy, DS XX odc. 12

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Krem z kukurydzy - przepis od Michela Morana na pożywną zupę, którą możesz przyrządzić w wersji wege lub dla mięsożerców (z kiełbasą chorizo).

Składniki:

kukurydza konserwowa 500 gramów
mleko 1/2 litra
śmietanka 30% 1/2 litra
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
masło 60 gramów
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/3 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1 (płaska) łyżka
sól morska Prymat w młynku
chorizo 90 (wersja mięsna) gramów
szczypiorek 2-3 ( wersja wege) łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z kukurydzy, DS XX odc. 12

Zupa na każdą porę roku, kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Kremowa, pożywna zupa krem z kukurydzy z puszki, zabielana mlekiem i śmietanką. Ma piękny kolor dzięki kurkumie i wyjątkowy smak, dzięki rozgrzewającym przyprawom - imbirowi i gałce. Możesz zrobić wersję mięsną ze smażonymi plastrami wyrazistej kiełbasy chorizo lub wersję wegetariańską - posypujesz wówczas zupę szczypiorkiem.

Zupa krem z kukurydzy, krok po kroku:

1

Siekamy cebulę i czosnek na drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone warzywa. Krótko podsmażamy na średnim ogniu. Wrzucamy odsączoną kukurydzę i mieszamy. Przyprawiamy imbirem mielonym. Wlewamy część mleka oraz dodajemy śmietankę 30%. Przyprawiamy pieprzem białym mielonym i solą morską do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

2

Blendujemy zupę na gładki krem. Przyprawiamy kurkumą i mieszamy rózgą aby uzyskać jednolity kolor. Na tarce o drobnych oczkach ścieramy gałkę muszkatołową całą i dodajemy do zupy. Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy mleko i śmietanki 30%. Jeśli zupa jest zbyt rzadka dodajemy więcej kukurydzy i blendujemy. (W razie potrzeby można przetrzeć zupę przez sitko, aby uzyskać gładki krem).

3

Chorizo kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do wersji mięsnej.

Do wersji wegetariańskiej dodajemy posiekany szczypiorek.

Zupy to niedoceniany posiłek. Po pierwsze można je zrobić bardzo szybko, a po drugie są świetnym, pożywnym daniem. Zobacz nasze przepisy na smaczne i proste zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak