Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z batatów z serkiem mascarpone i orzechami włoskimi
Zupa krem z batatów to pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca potrawa, którą łatwo przygotujesz już w około 30 minut.
Z tego przepisu dowiesz się krok po kroku:
- jakich składników użyć do zupy
- w jaki sposób wydobyć najlepszy smak i aromat batatów oraz innych warzyw
- jak długo gotować zupę krem z batatów i co zrobić by uzyskać optymalną konsystencję
- jakie dodać przyprawy dla podkreślenia smaku
- jakie są najlepsze sposoby podania kremowej zupy z batatów
KROK 1. Bataty, marchewkę, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plastry. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy czosnek i imbir, a następnie bataty, marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 4 minut. Podsmażanie warzyw na oleju pozwoli lepiej wydobyć ich smak i aromat.
KROK 2. W garnku zagotowujemy bulion z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Wszystko gotujemy około 20 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pieprz ognisty, gałkę muszkatołową oraz słodką i wędzoną paprykę.
KROK 3. Zupę miksujemy na gładki i jednolity mus, próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.