Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z batatów z serkiem mascarpone i orzechami włoskimi

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Przepis na pyszną i kremową zupę krem z batatów. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale cudownie rozpieści zmysły pięknym aromatem oraz delikatną nutą słodyczy. Podana z serkiem mascarpone, suszoną żurawiną i orzechami włoskimi pozwoli przenieść nas w kulinarne niebo :)

Składniki:

SKŁADNIKI

batat 600 gramów
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir 3 cm
bulion 700 mililitrów
mleczko kokosowe 200 mililitrów
sok z cytryny 2 łyżki
olej kokosowy 1.5 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ognisty mielony Prymat 0.2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 szczypty

DODATKI

serek mascarpone 2 łyżki
żurawina suszona 2 łyżeczki
orzechy włoskie siekane 2 łyżeczki
kiełki lucerny 2 łyżeczki
świeża natka pietruszki posiekana 1 łyżka

Porada

Zupę możemy podać także z jogurtem, śmietaną lub innym ulubionym serkiem. Świetnie sprawdzi się puszysty serek śmietankowy lub ser ricotta.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z batatów z serkiem mascarpone i orzechami włoskimi

Zupa krem z batatów to pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca potrawa, którą łatwo przygotujesz już w około 30 minut. 

Z tego przepisu dowiesz się krok po kroku:

  • jakich składników użyć do zupy 
  • w jaki sposób wydobyć najlepszy smak i aromat batatów oraz innych warzyw
  • jak długo gotować zupę krem z batatów i co zrobić by uzyskać optymalną konsystencję
  • jakie dodać przyprawy dla podkreślenia smaku 
  • jakie są najlepsze sposoby podania kremowej zupy z batatów

KROK 1. Bataty, marchewkę, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek i imbir w plastry. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy czosnek i imbir, a następnie bataty, marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 4 minut. Podsmażanie warzyw na oleju pozwoli lepiej wydobyć ich smak i aromat.

KROK 2. W garnku zagotowujemy bulion z mleczkiem kokosowym oraz sokiem z cytryny i dodajemy do niego podsmażone warzywa. Wszystko gotujemy około 20 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pieprz ognisty, gałkę muszkatołową oraz słodką i wędzoną paprykę.

KROK 3. Zupę miksujemy na gładki i jednolity mus, próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Zupę krem z batatów podajemy z łyżką serka mascarpone, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi, kiełkami lucerny i posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak