Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki gotowane/purée ziemniaczane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Najchętniej wybierany dodatek do obiadu - ziemniaki. Można podać je bezpośrednio po ugotowaniu stłuczone tłuczkiem do ziemniaków lub w kawałkach. Jeśli dodamy do nich mleko i masło powstanie delikatne purée, które uwielbiają także najmłodsi. 

Składniki:

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
masło 4 łyżki
mleko ok. 1 szklanka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Opcjonalnie:

szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki gotowane/purée ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i myjemy. W zależności od wielkości ziemniaków kroimy je jeszcze na pół lub na cztery części. Tak przygotowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Ugotowane ziemniaki ugniatamy w garnku przy pomocy tłuczka do ziemniaków (opcjonalnie można wykorzystać też praskę). Dodajemy mleko i masło do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą oraz gałką. Gotowe purée można posypać posiekanym szczypiorkiem. 

PORADA:

Możesz też ugotować więcej ziemniaków i tylko z części przygotować purée. Pozostałe ziemniaki po ostudzeniu włożyć do lodówki i kolejnego dnia przygotować z nich np. zapiekankę ziemniaczaną lub smażone ziemniaki z patelni.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak