Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ryżem i brzoskwiniami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż krótkoziarnisty 1,5 szk
mleko 3,2% 3 szk
cukier kryształ 7,5 łyżek
jajko 2 szt
masło 1 łyżka
cytryna 1 szt
sól do smaku 1 sztypta
brzoskwinie w puszce 1 szt

Porada

Można dodać mniej cukru lub zastąpić go miodem jeśli ktoś woli mniej słodką wersję zapiekanki, idealna do kawy lub na deser po obiedzie:) Bardzo smacznym dodatkiem jest cukier waniliowy oraz słodka śmietanka.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ryżem i brzoskwiniami

Ryż wypłukać w wodzie, osączyć. Mleko zagotować z 4 łyżkami cukru i odrobiną soli, dodać ryż. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 30-35 min bardzo często mieszając.
Cytrynę namoczyć w wodzie z sodą oczyszczoną, a później sparzyć wrzątkiem. Osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o bardzo drobnych oczkach do miseczki. Jajka utrzeć z 3,5 łyżkami cukru.
Po ugotowaniu ryż zestawić z ognia, dodać startą skórkę z cytryny, masło oraz jajka utarte z cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać.
Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć 1/2 pokrojonych brzoskwiń, przykryć 1/2 porcją ryżu, ponownie położyć warstwę brzoskwiń i wszystko przykryć staranie ryżem.
Piec w piekarniku w temp. 180 st. C ok. 25-30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 17.10.2014 10:29
smaczna zapiekanka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak