Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki musztardowe z zapiekanymi warzywami, DS XIX odc. 38

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne zapiekane warzywa w towarzystwie glazurowanych ziemniaków to pomysł na rodzinny obiad. Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie prosto od Doradcy Smaku!

Składniki:

ziemniaki 500 g
olej 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
bulion warzywny 50 ml
Papryka węgierska słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól w młynku Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
miód 2 łyżki
papryka czerwona 1 szt.
cukinia żółta 1 szt.
cukinia zielona 1 szt.
twaróg bez laktozy 1/2 opakowania
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
ser żółty bez laktozy 4-5 plastrów
Musztarda francuska Prymat 2 łyżki
szczypiorek 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki musztardowe z zapiekanymi warzywami, DS XIX odc. 38

W tym przepisie znajdzie się wiele kolorowych warzyw - cukinia w dwóch rodzajach, papryka, a także szczypiorek. Wszystko to razem tworzy piękne danie, które przede wszystkim jest pożywne i pyszne!

Jak przygotować ziemniaki musztardowe z zapiekanymi warzywami?

1

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Paprykę czerwoną kroimy w cienkie plasterki. Żółtą i zieloną cukinię kroimy pod kątem w plasterki. Warzywa wkładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. W naczyniu żaroodpornym układamy warzywa. Twaróg bez laktozy kruszymy i posypujemy na wierzchu warzyw. Posypujemy papryką ostrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy plastry sera żółtego bez laktozy Gouda. Wkładamy do piekarnika: temperatura 200C, czas pieczenia 7 minut, funkcja pieczenia góra dół.

2

Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody. Na rozgrzanej patelni przygotowujemy glazurę. Wlewamy oliwę i wrzucamy ziemniaki. Przyprawiamy papryką węgierską, wlewamy odrobinę wywaru warzywnego, dodajemy miód i podgrzewamy, aby odparować wodę. Dodajemy musztardę francuską i podsmażamy ciągle mieszając.

3

Upieczoną zapiekankę nakładamy na talerz. Obok układamy glazurowane ziemniaki. Całość dekorujemy szczypiorkiem.

Takie warzywne danie z dodatkiem nabiału bez laktozy może przekonać nawet zagorzałych zwolenników mięsnych obiadów. Wypróbuj ten przepis i zaprezentuj kolorową zapiekankę swojej rodzinie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 21.02.2024 15:43
Orginalne
Ola 21.02.2024 15:42
Cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak