Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bakłażana z mięsem wołowym, DS XX, odc. 16

3.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Zapiekanka z bakłażana z mielonym mięsem wołowym z dodatkiem sera mozzarella. Ten przepis jest dla tych, którzy zastanawiają się co można zrobić z mięsa mielonego.

Składniki:

bakłażan 900 gramów
olej 3 łyżki
cebula 1 sztuka
mielona wołowina 450 gramów
pomidory bez skóry 450 gramów
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
oliwki czarne Smak 10 sztuk
oliwa 3 łyżki
natka pietruszki 2-3 gałązki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
sól morska Prymat w młynku do smak
creme fraiche 1 opakowanie
mozzarella 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażana z mięsem wołowym, DS XX, odc. 16

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażanów to pyszne danie, które łączy w sobie soczyste mięso mielone z delikatnymi plastrami bakłażana. Całość jest zapiekana z serem mozzarella, tworząc aromatyczną i sycącą potrawę. 

Jak przygotować zapiekankę z bakłażanami i wołowym mięsem mielonym:

1

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy.  Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Na patelnię dokładamy mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym. Dodajemy pomidory z puszki i powoli podsmażamy całość. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi Prymat. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do mięsa.

2

Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1 cm. Plastry rozkładamy na desce i solimy – pozostawiamy na 20 minut. Rozgrzewamy grilla i układamy na nim plastry bakłażana, grillujemy je z dwóch stron. Zdejmujemy je na talerz.

3

Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Układamy jedną warstwę bakłażana, następnie porcję mięsa i smarujemy crem fraiche: dip śmietanowy cebulka i cheddar. Układamy kolejną warstwę bakłażana i mięsa. Dodajemy oliwki czarne Smak i układamy kolejną warstwę bakłażana. Na wierzchu układamy plastry mozzarella. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, czas 30 minut, temperatura 150 stopni.

Zapiekanki to dobry sposób na wykorzystanie pozostałych w lodówce, produktów. Zapiekanki można zrobić z dodatkiem ryżu, makaronu, ziemniaków lub warzyw. Zobacz najlepsze przepisy na zapiekanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak