Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z warzywami, DS XX odc. 29

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Quiche - czyli zapiekanka na kruchym cieście. Przepis idealny na sprzatanie lodówki, bo farszem moze być wszystko, co nam zostało z innych posiłków (sery, wędlin, warzywa).

Składniki:

Ciasto kruche:

mąka 250 gramów
schłodzone masło 150 gramów
jajko 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Farsz do quichu:

bakłażan 1/2 sztuki
cebula 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
pomidor 1 sztuka
olej 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
jaja 3 sztuki
śmietana 12% 200 gramów
mleko 100 mililitrów
serek śmietankowy 80 gramów
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
ser żółty 60 gramów
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z warzywami, DS XX odc. 29

Jak zrobić quiche?

1

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, mieszamy i dodajemy zimne masło i szczyptę soli. Ugniatamy ręką do uzyskania jednolitego ciasta. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy okrągły placek o grubość ok 0,5 cm i wykładamy do formy. Wkładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ziarna fasoli by obciążyć ciasto. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 160-170 stopni, czas pieczenia 5-6 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika.

2

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Obranego bakłażana kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy bakłażana. Przyprawiamy solą, tymiankiem i oregano Prymat i powoli podsmażamy.

3

Do miski wbijamy jajka i mieszamy za pomocą widelca. Dodajemy serek i mieszamy rózgą na gładką masę, dodajemy śmietanę 12% (jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy mleko). Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy starty ser i mieszamy.

4

Na ciasto kruche wykładamy warzywa i zalewamy masą. Pomidora kroimy w kostkę (bez skóry i pestek) i wrzucamy na wierzch. Doprawiamy bazylią suszoną. Wkładamy do piekarnika funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180 stopni, czas: 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak