Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

małże 1kg
oliwa 1 łyżka
ser feta

sos

olej 2-3 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem
czosnek ząbki 2-3
pomidor
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
sos słodko-kwaśny
sos sojowy

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą

Kroki postępowania

1
Małże płuczemy i czyścimy. Jeśli są otwarte uderzamy nimi o blat, jeśli się nie zamkną trzeba je wyrzucić (tak samo wyrzucamy uszkodzone). Wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i oliwą. Gotujemy około 15 minut.
Krok 1 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
2
W garnku smażymy cebulę i czosnek na oleju. Pomidora parzymy, ściągamy skórkę i drobno kroimy.
Krok 2 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
3
Do cebuli i czosnku wrzucamy kawałki pomidora. Dodajemy przyprawy, sos sojowy i słodki sos chili. ( ewentualnie też ketchup).
Krok 3 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
4
Małże odcedzamy. Odrywamy jedną połówkę muszli i zostawiamy tą z małżą.
Krok 4 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto
5
Na małże nakładamy trochę sosu i kawałki fety. Wkładamy do piekarnika na 10minut, 200 stopni C.
Krok 5 - zapiekane małże z sosem pomidorowym i fetą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 09.02.2015 18:22
Zjadłabym ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak