Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywne spring rollsy

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna, chrupiąca przekąska - warzywne spring rollsy. Najlepiej smakują ze słodkim sosem chili. Sprawdź przepis i zrób te pyszności w domu.

 

 

 

 

 

Składniki:

papier ryżowy 30 sztuk
kapusta biała 400 gramów
marchew 130 gramów
zielona cebulka 50 gramów
seler naciowy 100 gramów
makaron ryżowy 100 gramów
świeża kolendra 1 garść
sos sojowy 2 łyżki
sos ostrygowy 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
olej do smażenia

Porada

Podawaj je ze słodkim sosem chili.

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne spring rollsy

Zetrzyj drobno kapustę i wyciśnij całą wodę. Pokrój zieloną cebulkę i seler naciowy na cienkie plasterki. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj makaron ryżowy i dopraw do smaku pieprzem, sosem ostrygowym i sojowym, cukrem oraz szczyptą chili. Smaż na patelni przez pięć minut, co jakiś czas mieszając.

W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa oraz garść świeżej kolendry z przygotowanym makaronem.

Papier ryżowy zanurz w ciepłej wodzie na ok. 10 sekund. Na środku papieru połóż niewielką ilość przygotowanego farszu i uformuj rolkę, dokładnie zawijając krawędzie. Po przygotowaniu wszystkich rolek na wysokiej patelni lub w garnku podgrzej olej. Rolki smaż tak długo, aż uzyskają złotobrązowy kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak