Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pizza to chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Jej popularność zaczęłam się we Włoskim mieście - Neapolu. Dzisiaj każdy z nas może wykonać w domu ten wspaniały przysmak!

Składniki:

Składniki na pizzę:

drożdże świeże 15 gramów
cukier 0,5 łyżeczki
woda letnia 180 mililitrów
mąka pszenna 225 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,25 łyżeczki
olej 30 mililitrów

Składniki na sos pomidorowy:

pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat do smaku
oliwa 1 łyżka

Dodatkowo:

tuńczyk kawałki w oleju 170 gramów
rukola 2 garście
suszone pomidory 6-7 sztuk
oliwki zielone 2 łyżki
ser mozarella 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą

Pyszna pizza inspirowana włoską kuchnią. Przeczytaj dokładnie poszczególne etapy przygotowania tego przysmaku, aby ciasto wyszło idealnie chrupiące i miękkie w środku. Wybór dodatków, które znajdują się na tym cieście również nie jest przypadkowy. Wiecie jak ta pizza smakuje? A jak pachnie? Moja ulubiona - polecam serdecznie. 

Kroki postępowania

1

Przygotowanie ciasta na pizzę:

W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy letnią wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy rozczyn będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Krok 1 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
2

Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20 cm).

Krok 2 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
3

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy i odstawiamy do ostudzenia.

Krok 3 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
4

Przygotowanie pizzy:

Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, posypujemy serem i układamy dodatki poza rukolą.

Krok 4 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto
5
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez 15-20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”

Na gorącą pizzę układamy rukolę i podajemy.
Krok 5 - Włoska pizza z tuńczykiem i rukolą foto

Nie masz w domu drożdży, a za chwilę wpadną niezapowiedziani goście? Wypróbuj przepis na pizzę bez dodatku drożdży. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 04.12.2014 16:10
apetyczna ta pizza :)
ada.la 04.12.2014 11:31
z rukolą jeszcze nie miałam okazji jeść
Hrabina w kuchni 03.12.2014 21:51
Ma wszystko co lubię :)
wioleczka83 03.12.2014 20:48
super przepis
Barbara13 03.12.2014 19:32
bardzo apetycznie się prezentuje :)
Renata22 03.12.2014 18:19
Świetna! Poczęstowałabym się kawałkiem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak