Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Drożdżowe ciasto:
mąka pszenna 500 g + 3 łyżki
masło 120 g
drożdże świeże 40 g
maslanka naturalna 120 ml
miód akacjowy 4 łyżki
ekstrakt cytrynowy 1 łyżka
żółtko surowe 3 szt.
cytryna 1 szt.
kruszonka
mąka pszenna 150 g
masło 80 g
cukier kryształ 50 g
DODATKOWO:
czereśnie 300 g
mascarpone 200 g
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć i przełożyć do kubeczka. Dodać do nich maślankę i dokładnie wymieszać. Żółtka zmiksować z miodem, ekstraktem cytrynowym oraz skórką otartą z cytryny i sokiem wyciśniętym z owocu. Połączyć z drożdżami rozprowadzonymi maślanką.

Mąkę (500 g) przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie po środku, dodać zmiksowane składniki i zagnieść ciasto, łącząc na samym końcu z roztopionym i przestudzonym masłem. Ciasto delikatnie oprószyć mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Krok 1 - Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone foto
2
Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i usunąć z owoców pestki.
Krok 2 - Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone foto
3
Do wypestkowanych czereśni dodać 2 łyżki cukru pudru i mascarpone. Wymieszać.
Krok 3 - Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone foto
4
Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 50 cm, lekko podsypując mąką. Po długości rozłożyć przygotowaną masę czereśniowo - serową.
Krok 4 - Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone foto
5
Ciasto zwinąć w rulon, lekko 'skręcić' i ułożyć w okrągłej formie z kominem o średnicy około 30 cm. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Krok 5 - Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone foto
6
Z mąki, cukru oraz masła przygotować kruszonkę, rozcierając składniki pomiędzy palcami. Rozsypać po wierzchu przygotowanego ciasta.
Krok 6 - Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone foto
7
Ciasto piec 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Krok 7 - Wieniec drożdżowy z czereśniami i mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 10.07.2013 21:35
super przepis
IZABELA29 06.07.2013 15:01
takiego jeszcze nie robiłam ,bardzo apetycznie wygląda
Janina 06.07.2013 12:34
Na pewno smaczne i w dodatku efektowne;)
monisia1977 06.07.2013 11:18
fajnie wygląda
kasienka23 06.07.2013 10:21
ale to musi być pyszne !
w mojej kuchni 06.07.2013 09:49
smakowita drożdżówka
2milutka 06.07.2013 08:28
musi być rewelacyjny..
joanna30 05.07.2013 22:48
Uwielbiam drożdżowe ciasta a Twoje musi byc przepyszne :)
Marta1986 05.07.2013 22:39
pyszności mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak