Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne babeczki majonezowe
Mąki przesiewamy przez sitko a następnie mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli ). Do piany z białek dodajemy cukier oraz po łyżce mąki nie przerywając ubijania a następnie dodajemy po 1 żółtku aż wszystko się wymiesza. Na małych obrotach dodajemy po kolei: majonez i stopniowo wymieszaną i przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciastem napełniamy przygotowane wcześniej foremki na około 3/4 wysokości .
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Babeczki pieczemy około 20 minut.
Czas pieczenia dużej babki z tego przepisu to około 40 minut.
Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia i polewamy lukrem i dekorujemy posypką.