Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierane ciasto z truskawkami

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto ucierane lub ubijane. bardzo smaczne, dlatego zniknęło bardzo szybko, jak u nas truskawki w tym roku. Susza dała o sobie znać i moje ulubione owocki się szybko skończyły ale, ciasto można przygotować też z innymi owocami.

Składniki:

Ciasta ucierane:

mąka 3 szklanki
jajko 6 sztuk
cukier 1.5 szklanki
masło 1.5 sztuki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
truskawki 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierane ciasto z truskawkami

Masło rozpuszczamy i przestudzamy.

Truskawki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.

Jajka wbijamy, dodajemy cukier i ubijamy dość długo na puszystą masę, aż widocznie powiększy swoją objętość.

Dodajemy mąkę z proszkiem i przestudzone masło oraz dowolny aromat.

Przekładamy ciasto do przygotowanej dużej blaszki i wykładamy na wierzch przygotowane truskawki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

Po lekkim przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak