Przepis i sposób przygotowania na: torta della nonna czyli ciasto włoskiej babci
Do miski przesiać mąkę, cukier, sól i cukier. Dodać masło, jajko, żółtko, aromaty i zagnieść ciasto, które należy podzielić na 2 części: mniejszą i większą. Większą częścią wylepić tortownicę i jej brzegi (26cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Mniejszą część rozwałkować na kształt tortownicy i także schłodzić.
W rondelku zagotować mleko ze skórką cytrynową. W garnku żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel. Ucierając, dodawać mąkę. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumykiem mleko. Garnek umieścić na gazie, gotować budyń, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy budyń zgęstnieje, garnek zestawić z ognia, wierzch przykryć folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch.
Budyń przełożyć na schłodzone ciasto, wyrównać, przykryć rozwałkowaną częścią ciasta, zlepić brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać orzeszkami piniowymi. Piec 50 minut w 180C. Podawać posypane cukrem pudrem.