Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kajmakowy

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 8 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 15 dag
cukier waniliowy 1 torebka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
na poncz
woda 2/3 szklanki
spirytus 1 kieliszek
cukier 1/3 szklanki
rum 1 łyżka
Krem:
mascarpone 500 gram
kremówka 300 ml
orzechy włoskie 15 mielone
konfitura 200 porzeczkowa
kajmak 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kajmakowy

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (ciasto prawie wylewało się z tortownicy, więc jeśli się obawiacie możecie użyć tortownicy 23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:
Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać. Wstawić do lodówki.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską wanilii). Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać spirytus i rum. Wymieszać. Odstawić na bok.

Konfitura:

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito. Odstawić do przestudzenia.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować ½ konfitury. Nałożyć ½ kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem.
Tort wstawić na chwile do lodówki.

Dekoracja:

Schłodzoną masą kajmakową udekorować wierzch tortu wg uznania.
Kremówkę ubić na sztywno, posmarować boki tortu, udekorować je posiekanymi migdałami, orzechami lub wiórkami czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.11.2014 17:19
wspaniale wygląda, poproszę kawałeczek
Katarzyna/kate1980 08.05.2014 19:16
świetny torcik
marcia7 06.05.2014 14:01
wygląda smacznie
cukiereczek 03.05.2014 10:05
poproszę kawałek tak apetycznego tortu
misia53 23.02.2014 22:33
bardzo elegancki torcik
Malinka 15.02.2014 09:17
Torcik wygląda imponująco!
gibli 12.02.2014 19:23
pięknie wygląda))
kasienka23 12.02.2014 18:59
wspaniały tort!
malaczarna23 12.02.2014 16:18
wspaniały torcik:)
everay 12.02.2014 15:59
napewno przepyszny:)
paulina2157 12.02.2014 15:57
pyszniutki torcik
Czarnula87 12.02.2014 15:32
smakowity ten torcik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak