Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tiramisu.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty podłużne 160 g
mascarpone 500 g
jajko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
aromat rumowy
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
czekolada mleczna 4 kostki
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu.

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od tłuczenia jajek:)-oddzielamy żółtka od białek.Białka ubiłam na sztywną pianę za pomocą miksera nastawionego na najwyższe obroty.Zmiksowałam żółtka z cukrem.Do połączonych z cukrem żółtek stopniowo,porcjami dodawałam mascarpone i na niedużych obrotach miksowałam,aż do dokładnego połączenia się jajeczno-cukrowej masy z serkiem.Do zmiksowanej jajeczno-cukrowo-serkowej masy łyżką dokładałam ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie starałam się ją wymieszać,aby powstała jednolita,już "ostateczna" masa,którą należy wykorzystać do przełożenia biszkoptów.
Krok 1 - Tiramisu. foto
2
Do niedużej miseczki wsypałam kawę i zalałam ją ciepłą, przegotowaną wodą.Do kawowego naparu dolałam kilka kropel rumowego aromatu i zamieszałam cały płyn.W paszce było 16 biszkoptów(wybrałam, użyłam biszkoptów o smaku kakaowym),podzieliłam biszkopty na pół-czyli 8 wykorzystałam na spód,a kolejne 8 na drugą warstwę.Każdy z 8 biszkoptów,które ułożyłam na spodzie umoczyłam najpierw w miseczce z kawą i rumowym aromatem(moczyłam jedynie przez chwilę,by biszkopty nadto nie namiękły,nie rozpadały się,a jednocześnie trochę tym kawowo-rumowym wywarem przeszły). Ułożyłam 8 biszkoptów w rządku,tworząc w ten sposób spód Tiramisu.Na biszkoptowy spód wyłożyłam połowę z przygotowanej masy.Dokładnie,starając się robić to równomiernie,rozprowadziłam krem,masę po biszkoptach.Na wyłożony krem poukładałam drugą warstwę 8 biszkoptów.
Krok 2 - Tiramisu. foto
3
Na drugą warstwę biszkoptów wyłożyłam drugą połowę kremu,masy.Do wyłożonej na wierzchu masy przyłożyłam foremkę do ciastek w kształcie serduszka i ścierałam do niej na tarce czekoladę, dzięki czemu powstało mi na wierzchu czekoladowe serduszko.Utworzyłam cztery czekoladowe serduszka,obsypałam jeszcze Tiramisu po wierzchu gdzieniegdzie czekoladowymi opiłkami.Wstawiłam gotowe Tiramisu do lodówki,bo dobrze jest je schłodzić przed podaniem.
Serduszkowe to moje Tiramisu,takie od serca,z sercami,dla tych co sercu bliscy.
Krok 3 - Tiramisu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 01.09.2013 09:36
pychotka))))
ppaulina 01.08.2013 10:34
pychotka :)
teresa18 06.03.2013 21:18
mój ulubiony dreser
Andrzej8 06.03.2013 19:11
wyśmienite
Monika58 06.03.2013 17:06
smaczny deserek
Justyna223 06.03.2013 16:57
moje ukochane ciacho
Luka Li 06.03.2013 16:02
Muszę zrobić takie tiramisu:)
Magda24 06.03.2013 15:28
pożywny i stawia na nogi z tą kawa :)
babajaga1969 06.03.2013 14:53
smaczny deserek:)
Megg 06.03.2013 14:23
oj musi być pyszne to tiramisu :)
msmors 06.03.2013 13:13
bardzo ciekawy przepis
Janina 06.03.2013 13:06
bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak