Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem
Sos pomidorowy - przygotowanie:
Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebule, dodać posiekany czosnek oraz resztę składników i zredukować ilość płynu. Do smaku doprawić solą oraz pieprzem.
Marynata do kurczaka - przygotowanie:
Pierś z kurczaka przełożyć do miski i zamarynować w musztardzie francuskiej połączonej z oliwą, sosem sojowym oraz miodem. Do marynaty dodać również sól i pieprz. Tak przygotowane mięso marynować w lodówce przez minimum godzinę.
Po tym czasie kurczaka wyjąć z lodówki, przełożyć na patelnię i na rozgrzanym tłuszczu smażyć przez około 12 minut. Po tym czasie mięso pokroić w plastry i polać łyżką sosu musztardowego.
Sos musztardowy - przygotowanie:
Składniki sosu przełożyć do miski i dokładnie wymieszać do połączenia.
Przygotowanie tarty:
Połowę gotowego ciasta francuskiego wyłożyć na papier do pieczenia, uformować brzegi i nałożyć cienką warstwę sosu musztardowego (na brzegi).
Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie wyłoży na ciasto połowę sera, kawałki kurczaka, pokrojony bekon i cebulę, oliwki i na wierzch dać 2 łyżki sosu musztardowego oraz pozostałą część startego sera i mozarellę.
Tak przygotowaną tarte piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować kiełkami słonecznika (lub rukolą) i polać sosem musztardowym.