Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem to dobry pomysł na smaczną kolację w gronie znajomych lub kolację we dwoje. Szybka w przygotowaniu. Składniki można skomponować dowolnie wg własnych preferencji smakowych. 

Składniki:

Sos pomidorowy:

pomidory w puszce 200 gramów
czosnek 2 ząbki
cebula posiekana 2 łyżki
woda 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
cukier 0,5 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 0,5 łyżeczki

Marynata do kurczaka:

Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
oliwa extra virgin 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
miód 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki

Dodatkowo:

ciasto francuskie 200 gramów
pierś z kurczaka 1 sztuka
bekon 6 plastrów
czarne oliwki 4-5 łyżek
cebula czerwona 1 sztuka
żółty ser starty 3 garście
mozzarella w bloku 100 gramów
kiełki słonecznika

Sos musztardowy:

Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
majonez 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Porada

Kurczaka marynować minimum 1 godzinę. Można zrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Zamiast kiełków słonecznika można użyć rukoli.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ciasta francuskiego z kurczakiem

Sos pomidorowy - przygotowanie: 

Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebule, dodać posiekany czosnek oraz resztę składników i zredukować ilość płynu. Do smaku doprawić solą oraz pieprzem.

Marynata do kurczaka - przygotowanie:

Pierś z kurczaka przełożyć do miski i zamarynować w musztardzie francuskiej połączonej z oliwą, sosem sojowym oraz miodem. Do marynaty dodać również sól i pieprz. Tak przygotowane mięso marynować w lodówce przez minimum godzinę. 

Po tym czasie kurczaka wyjąć z lodówki, przełożyć na patelnię i na rozgrzanym tłuszczu smażyć przez około 12 minut. Po tym czasie mięso pokroić w plastry i polać łyżką sosu musztardowego.

Sos musztardowy - przygotowanie:

Składniki sosu przełożyć do miski i dokładnie wymieszać do połączenia. 

Przygotowanie tarty:

Połowę gotowego ciasta francuskiego wyłożyć na papier do pieczenia, uformować brzegi i nałożyć cienką warstwę sosu musztardowego (na brzegi). 

Podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i posmarować ciasto przygotowanym sosem pomidorowym. Następnie wyłoży na ciasto połowę sera, kawałki kurczaka, pokrojony bekon i cebulę, oliwki i na wierzch dać 2 łyżki sosu musztardowego oraz pozostałą część startego sera i mozarellę. 

Tak przygotowaną tarte piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Udekorować kiełkami słonecznika (lub rukolą) i polać sosem musztardowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak